Veel kinderen hebben een vitamine D-tekort

Bijna een op de drie kinderen heeft te weinig vitamine D. Bij kinderen van onder andere Marokkaanse, Surinaamse, Turkse en Kaapverdische afkomst gaat het zelfs om meer dan de helft van de kinderen. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC.

Botten
Vitamine D is zowel een voedingsstof als een hormoon en zit in onder meer in vette vis en margarine. Het lichaam kan het ook zelf aanmaken wanneer de huid voldoende zonlicht krijgt. Het zorgt voor gezonde sterke botten en tanden en de ontwikkeling van het afweersysteem. Mensen met een getinte of donkere huid maken minder snel vitamine D aan.

Zonlicht
In Nederland geeft de Gezondheidsraad de raad om kinderen tot vier jaar dagelijks tien microgram extra vitamine D te geven. Het advies is dit ook na vier jaar te blijven doen bij kinderen met een donkere huid of onvoldoende blootstelling aan zonlicht. “Onze resultaten bevestigen dat dit advies nodig is, want 30% van de zesjarige Rotterdamse kinderen die wij onderzochten, heeft te weinig vitamine D in hun bloed”, aldus auteurs Edith van den Hooven en Trudy Voortman. Van den Hooven: “Daar komt bij dat van de niet-westerse kinderen maar liefst 55% onvoldoende vitamine D heeft. Bij bijna 20% van deze kinderen gaat het zelfs om een ernstig tekort.”

Alert
Ondanks het advies van de Gezondheidsraad om aan alle kinderen tot vier jaar vitamine D-supplementen te geven, kreeg minder dan de helft van de kinderen uit de studie op eenjarige leeftijd extra vitamine D. “We adviseren ouders om hierop alert te zijn. Door het advies op te volgen, verkleinen zij het risico op vitamine D-tekort bij hun kinderen en mogelijke gezondheidsklachten op latere leeftijd.”

De onderzoekers gebruikten de gegevens van meer dan vierduizend kinderen uit de Generation R-studie.

Zie ook het persbericht: http://www.erasmusmc.nl/perskamer/archief/2015/5056773/

Dit bericht is geplaatst in Nieuws met de tags , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.