Vitamine D toch gezond bij zwangerschap

In ons koude-kikker-landje nemen wij slechts vitamine D op in de 4 weken van half juli tot half augustus, als onze schaduw korter is dan onze lengte. Maar het hele jaar verbruiken we vitamine D. Hierdoor is de kans op tekort aan vitamine D in ons bloed erg groot. Dat blijkt ook vaak als we dit laten meten. Het kan leiden tot een groot aantal gezondheidsproblemen, die niet altijd heel duidelijk zijn te linken aan een vitamine D tekort.

De Gezondheidsraad adviseert zwangere en zogende vrouwen nu 10 mcg per dag. Identiek aan vrijwel iedereen, uitgezonderd ouderen boven de 70 jaar.

De Amerikaansekinderarts dr. Michael Hollis adviseert echter juist 50-100mcg tijdens de zwangerschap en zelfs 150 mcg per dag tijdens de borstvoedingsperiode. Dit komt zowel het kind in zijn kinderjaren ten goede, maar ook de volwassene waarin hij zich aan het ontwikkelen is.

Zelf gebruikte ik in de zwangerschap van onze 2e juist extra veel vitamine D, net als tijdens de borstvoedingsperiode, nl. 125 mcg (=5000IU).

Daarom adviseer ik om als er bloed afgenomen moet worden, eens aan de arts te vragen of ook de vitamine D gemeten kan worden. Aanvullen duurt even, maar is niet lastig of heel prijzig. Maar neem wel de juiste dosering, anders duurt het jaren.

Vorige week verscheen een artikel over de vermeende slechte invloed van vitamine D bij zwangerschap en de invloed ervan op het ontstaan van voedselallergieën bij jonge kinderen. Gert Schuitemaker heeft zich hierin verdiept, en heeft een toelichting hierbij geschreven waaruit maar weer blijkt dat goed onderzoek doen soms nog best lastig is.

http://www.ortho.nl/orthomoleculair-blog/nieuws/2013/foute-conclusie-van-onderzoek-vitamine-d-en-allergieen/

Dit bericht is geplaatst in Nieuws met de tags , , . Bookmark de permalink.