De 5 slechtste voedingsmiddelen om te kunnen slapen

Bepaald eten en drinken kan ons uit de slaap houden: alcohol, gekruid eten, vet eten, koffie en chocola zijn hier 5 voorbeelden van.
Het is ideaal om 3 uur voor je gaat slapen niet meer te eten. Hierdoor normaliseert je bloedsuikerspiegel, je insulinespiegels en ook je leptine-niveaus. Dit draagt bij aan een algemene goede gezondheid en een rustige slaap.

1.Alcohol
Eén of twee glaasjes voor bedtijd maakt je een beetje dromerig, zodat je het gevoel krijgt dat goed is om in slaap te komen. Maar terwijl het je sneller in slaap laat vallen, toont onderzoek aan dat het drinken van alcohol de kans vergroot om ’s nachts wakker te worden, waardoor je ’s ochtends minder uitgerust wakker wordt.

Een recente studie toonde aan dat alcohol de de diepe slaap in de eerste helft van de nacht verbetert, maar in de tweede helft van de nacht de slaap juist meer verstoort.

Aangezien alcohol een krachtige spierverslapper is, kan het ook snurken verergeren. Snurkers – en hun bedgenoten – ervaren vaak een rusteloze slaap, waardoor men overdag slaperiger is en zich minder goed kan concentreren.

2. Koffie

Koffie is onze meest bekende bron van cafeïne  Deze opwekker heeft een ‘halfwaardetijd’ van 5 uur wat betekent dat na 10 uur nog  25% van de cafeïne in je lichaam zit, en na 20 uur nog 12,5% (daar komt het probleem). Bovendien wordt coffeïne niet in iedereen even efficiënt verteerd, waardoor de cafeïne nog veel langer in het lichaam effect kan hebben.

Dus, na een kopje koffie (en ook thee!) rond theetijd kunnen sommige mensen ’s nachts uit de slaap worden gehouden. Sommige medicijnen bevatten ook caffeine.

3. Donkere chocolade
Hoewel donkere chocolade de meest gezonde chocolade is vanwege de antioxidanten die het bevat, kan het relatief hoge concentraties van cafeïne bevatten die je uit de slaap kunnen houden. Tenminste als je daar gevoelig voor bent. Daarnaast bevat het theobromine, een stof die vergelijkbare effecten heeft als cafeïne.

4. Gekruid eten
Gekruid eten vlak voor bedtijd kan je spijsvertering van slag brengen waardoor het bijna onmogelijk wordt goed te slapen.

Maar ook als je gekruid eten zonder problemen kunt eten, is het gelinkt aan meer wakkere momenten tijdens de nacht, en aan een langere tijd om in slaap te vallen. Dit zou veroorzaakt kunnen worden door capsaïcine, één van de actieve ingrediënten in chilipepers, waardoor via een verandering in de lichaamstemperatuur de slaap wordt beïnvloed.

5. Ongezond vet eten

Met onvoldoende slaap ga je de volgende dag gemakkelijker vet en suikerrijk voedsel eten . Maar door veel vet te eten beïnvloed je de slaap, en krijg je bovendien een meer gefragmenteerde slaap. Uit dieronderzoek bleek dat het eten van vet eten je slaap verstoort en tijdens de dag meer slaperigheid veroorzaakt. De link zou de hersenstof hyprocretine kunnen zijn, een neurotransmitter die helpt bij het wakker houden en die ook betrokken is bij het regelen van trek. Houdt in gedachten dat terwijl je je inname van ongezonde vetten (zoals zonnebloemolie, sojaolie en andere plantaardige vetten) zou moeten beperken, de gezonde vetten (verzadigde vetten zoals roomboter, kokosboter en olijfolie) een belangrijke rol spelen in je voeding en lichaam, en in een gezond dieet thuishoren.

Dit bericht is geplaatst in Aandoeningen, Voeding met de tags , , . Bookmark de permalink.