Pure Chocolade

Tja, chocola… lekker, maar ja, daar wordt ik dik van.
Maar klopt dat nu wel? Zit er toch niet ook iets gezonds aan?
Aljeblieft…!

In onderstaande blog staat een uitgebreide beschrijving van vooral de gezonde kanten van chocolade. Kijk, dat is nou eens goed nieuws. En neem gelijk maar een stukje pure chocolade erbij.

http://www.ahealthylife.nl/pure-chocolade-gezond-en-een-ware-superfood/

Geplaatst in Superfoods | Getagged , , , , , , , , , | Een reactie plaatsen

De 5 slechtste voedingsmiddelen om te kunnen slapen

Bepaald eten en drinken kan ons uit de slaap houden: alcohol, gekruid eten, vet eten, koffie en chocola zijn hier 5 voorbeelden van.
Het is ideaal om 3 uur voor je gaat slapen niet meer te eten. Hierdoor normaliseert je bloedsuikerspiegel, je insulinespiegels en ook je leptine-niveaus. Dit draagt bij aan een algemene goede gezondheid en een rustige slaap.

1.Alcohol
Eén of twee glaasjes voor bedtijd maakt je een beetje dromerig, zodat je het gevoel krijgt dat goed is om in slaap te komen. Maar terwijl het je sneller in slaap laat vallen, toont onderzoek aan dat het drinken van alcohol de kans vergroot om ’s nachts wakker te worden, waardoor je ’s ochtends minder uitgerust wakker wordt.

Een recente studie toonde aan dat alcohol de de diepe slaap in de eerste helft van de nacht verbetert, maar in de tweede helft van de nacht de slaap juist meer verstoort.

Aangezien alcohol een krachtige spierverslapper is, kan het ook snurken verergeren. Snurkers – en hun bedgenoten – ervaren vaak een rusteloze slaap, waardoor men overdag slaperiger is en zich minder goed kan concentreren.

2. Koffie

Koffie is onze meest bekende bron van cafeïne  Deze opwekker heeft een ‘halfwaardetijd’ van 5 uur wat betekent dat na 10 uur nog  25% van de cafeïne in je lichaam zit, en na 20 uur nog 12,5% (daar komt het probleem). Bovendien wordt coffeïne niet in iedereen even efficiënt verteerd, waardoor de cafeïne nog veel langer in het lichaam effect kan hebben.

Dus, na een kopje koffie (en ook thee!) rond theetijd kunnen sommige mensen ’s nachts uit de slaap worden gehouden. Sommige medicijnen bevatten ook caffeine.

3. Donkere chocolade
Hoewel donkere chocolade de meest gezonde chocolade is vanwege de antioxidanten die het bevat, kan het relatief hoge concentraties van cafeïne bevatten die je uit de slaap kunnen houden. Tenminste als je daar gevoelig voor bent. Daarnaast bevat het theobromine, een stof die vergelijkbare effecten heeft als cafeïne.

4. Gekruid eten
Gekruid eten vlak voor bedtijd kan je spijsvertering van slag brengen waardoor het bijna onmogelijk wordt goed te slapen.

Maar ook als je gekruid eten zonder problemen kunt eten, is het gelinkt aan meer wakkere momenten tijdens de nacht, en aan een langere tijd om in slaap te vallen. Dit zou veroorzaakt kunnen worden door capsaïcine, één van de actieve ingrediënten in chilipepers, waardoor via een verandering in de lichaamstemperatuur de slaap wordt beïnvloed.

5. Ongezond vet eten

Met onvoldoende slaap ga je de volgende dag gemakkelijker vet en suikerrijk voedsel eten . Maar door veel vet te eten beïnvloed je de slaap, en krijg je bovendien een meer gefragmenteerde slaap. Uit dieronderzoek bleek dat het eten van vet eten je slaap verstoort en tijdens de dag meer slaperigheid veroorzaakt. De link zou de hersenstof hyprocretine kunnen zijn, een neurotransmitter die helpt bij het wakker houden en die ook betrokken is bij het regelen van trek. Houdt in gedachten dat terwijl je je inname van ongezonde vetten (zoals zonnebloemolie, sojaolie en andere plantaardige vetten) zou moeten beperken, de gezonde vetten (verzadigde vetten zoals roomboter, kokosboter en olijfolie) een belangrijke rol spelen in je voeding en lichaam, en in een gezond dieet thuishoren.

Geplaatst in Aandoeningen, Voeding | Getagged , , | Een reactie plaatsen

Er waren eens… lang geleden… nierstenen

Heel lang geleden was er eens  … een niersteen.
In een onderzoek naar personen die vitamine C slikten.
Aha, dat kwam natuurlijk door die vitamine C. Inmiddels is deze informatie heel goed bekend bij reguliere artsen. Dat is dan gelijk bijna het enige dat artsen van natuurgeneeskunde of vitamine C weten.
Dit speelde zich al af in de jaren ’70.

Maar wat is het èchte verhaal over de nierstenen?
Dat heeft Gert Schuitemaker heel mooi verwoord op zijn site.
Hier de link ernaartoe.

http://www.ortho.nl/orthomoleculair-blog/nieuws/2013/hoezo-nierstenen-door-vitamine-c/

Geplaatst in Aandoeningen | Getagged , | Een reactie plaatsen

Wat is vitamine K?

Vitamine K is een vetoplosbare vitamine, net als de vitamines A, E en D.
Vitamine K is nodig voor de botaanmaak en bloedstolling. In beide gevallen doet vitamine D dit door het lichaam te ondersteunen in het calciumtransport.

Er zijn meerdere soorten vitamine K: K1, K2 en… K3, jawel!

De vorm die de gewone drogisterijen verkopen is vaak K1. Deze werkt 10 zo zwak als K2. K2 maken we in ons lichaam zelf aan, dat wil zeggen, onze lichaamsbacterieën in de darm maken dit voor ons, als wij ze van gezonde voeding voorzien. K3 wordt wel een synthetisiche variant genoemd, deze heeft niet dezelfde uitwerking als K1 en K2.

Vitamine K2 is de meest gezonde, en daarvan bestaan ook weer meerdere varianten; de allerbeste is de MK-7. Samen met vitamine D zijn dit 2 essentiële vitaminen.

Geplaatst in Nieuws, Supplementen | Getagged , , , , | Een reactie plaatsen

Ritalin zonder recept. Is dat koffie of cocaïne?

Ritalin is het medicijn dat aan mensen, en dan vooral kinderen, wordt voorgeschreven voor hun ADHD. Maar wat is Ritalin eigenlijk?

De stofnaam in Ritalin is methylfenidaat. Het stimuleert het centrale zenuwstelsel. Het middel is het meest bekend onder de naam Ritalin,  maar is ook verkrijgbaar als Concerta, Methylfenidaattabletten, Equasim, Tifinidat en Medimetic.
Het wordt gebruikt bij overactieve kinderen (ADHD-kinderen) en bij mensen met narcolepsie (aanvallen van zomaar in slaap vallen). Het wordt ook wel toegepast bij mensen met terminale aandoeningen om de moed erin te houden.

Bij de behandeling van aandachtsstoornis en hyperactiviteit is methylfenidaat effectief gebleken. Het is natuurlijk verleidelijk om kinderen met slechte schoolresultaten ook zulke medicijnen te geven, in de hoop dat hun resultaten zullen verbeteren. Het is echter gebleken dat als kinderen maar lichte verschijnselen van het syndroom vertonen de resultaten niet duidelijk zijn. In de VS steeg het gebruik van methylfenidaat begin jaren 1990 zorgwekkend. Was men zich meer bewust van het bestaan van het syndroom en werd het daarom vaker gediagnosticeerd, of werd het middel te pas en te onpas voorgeschreven? (op Pubmed is van het artikel geen samenvatting aanwezig. Zie hier: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10357639 Wat zegt dat…?).

In de Engelse media is een artikel verschenen over de mogelijke relatie tussen het gebruik van methylfenidaat en depressies op latere leeftijd. Het gaat om resultaten van een al wat ouder onderzoek naar de langetermijneffecten van dit medicijn. Allereerst is er de kans op verslaving: de effecten op het zenuwstelsel zijn vergelijkbaar met die van amfetaminen, zij het dat de stimulerende werking van methylfenidaat niet zo sterk is. Interessant is dat kinderen die Ritalin gebruiken later minder kans hebben op alcoholisme en drugsgebruik. Toch blijft Ritalin een stimulerend middel. De verslaving ontstaat vooral als grote hoeveelheden gebruikt worden waardoor er in één keer flink wat dopamine in de hersenen vrijkomt. Het is niet voor niets dat het medicijn onder de Opiumwet valt en dat er strenge regels zijn rond voorschrijven en gebruik ervan.

Steven de Jong heeft ook een mooi stuk over Ritalin geschreven.
http://www.nrc.nl/stevendejong/2013/03/28/ritalin-zonder-recept-is-dat-koffie-of-cocaine/

Heb je de bijwerkingen ervan wel eens gelezen? Een linkje maken ging niet, dus volgt hier de hele lap tekst:

Zeer vaak (> 10%): slapeloosheid, nervositeit, hoofdpijn. Vaak (1-10%): bovenste luchtweginfectie, anorexia, verminderde eetlust, gewichtsverlies, vertraging van gewichtstoename en lengtegroei tijdens langdurig gebruik bij kinderen, agressie, agitatie, angst, depressie, emotionele labiliteit, abnormaal gedrag, tics, stemmingswisselingen, duizeligheid, dyskinesie, psychomotorische hyperactiviteit, slaperigheid, veranderingen in bloeddruk en hartfrequentie, aritmie, hartkloppingen, tachycardie, hypertensie, maag-darmklachten, droge mond, hoesten, keelpijn, alopecia, uitslag, jeuk, urticaria, artralgie, koorts. Soms (0,1-1%): overgevoeligheidsreacties als angio-oedeem, anafylactische reacties en andere huidafwijkingen, psychotische stoornissen, zelfmoordgedrag, hallucinaties, verergering van bestaande tics en het syndroom van Gilles de la Tourette, tremor, slaapstoornis, wazig zien, pijn op de borst, dyspneu, obstipatie, stijging van leverenzymwaarden, spierpijn, hematurie, hartruis. Zelden (0,01-0,1%): manie, libidostoornis, verwardheid, angina pectoris, verminderde visuele accommodatie, visusstoornis, diplopie, hyperhidrose, gynaecomastie. Zeer zelden (< 0,01%): anemie, leukopenie, trombocytopenie, trombocytopenische purpura, suïcide, apathie, convulsies, choreoathetotische bewegingen, maligne antipsychoticasyndroom, hartstilstand, myocardinfarct, cerebrale arteriitis en/of occlusie, Raynaudfenomeen, hepatische coma, exfoliatieve dermatitis, erythema multiforme, spierkrampen, plotselinge cardiale dood, verhoogde alkalische fosfatase, verhoogde bilirubinewaarde. Verder is gemeld: pancytopenie, gevallen van misbruik en verslaving (vaker bij vormen met directe afgifte), cerebrovasculaire stoornissen (vasculitis, CVA), migraine, mydriasis, bradycardie, extrasystolen. Bij volwassenen kunnen sommige bijwerkingen frequenter optreden en zijn gemeld: bruxisme, paresthesie, droog oog, opvliegers, erectiele disfunctie, asthenie, dorst.

Ergo, als je nog niet ziek was, dan is de kans groot dat je na gebruik van Ritalin een andere aandoening erbij krijgt.

Maak dus heel bewust de keuze tussen Ritalin of een natuurlijke manier om rust in je hoofd te krijgen.
De Orthomoleculaire geneeskunde biedt hiervoor mogelijkheden:
– vermindering hyperactiviteit;
– verbetering concentratievermogen;
– vermindering geïrriteerdheid;
– verbetering van leer- en gedragsproblemen.
Een orthomoleculaire behandeling bestaat uit aanpassingen in de voeding en het innemen van specifieke voedingssupplementen.

Neem contact op voor meer informatie: AlderinaNatuurlijk: 010 – 519 06 87.

Geplaatst in Aandoeningen, Ziekmakers | Getagged , | Een reactie plaatsen

5 redenen om Astaxantine te nemen

Veel lezers zullen nog niet eerder van Astaxanthine hebben gehoord.
En daar kan maar beter verandering in komen, want het is een hele bijzondere sterke anti-oxidant.

Astaxanthin is a natuurlijke carotenoide die zich bevind in algen, garnalen, zeekreeft, krab en zalm.
Het is specifiek de rode kleurstof in deze zeedieren.

Er zijn zeker 5 redenen om iedere dag Astaxantin in te nemen:
1. Astaxanthine helpt pijn en ontstekingen te verminderen;
2. Astaxanthine helpt vermoeidheid te bestrijden;
3. Astaxanthine ondersteunt de gezondheid van het oog;
4. Astaxanthine schoont de cellen op;
5. Astaxanthine is een fantastische huidbeschermer tegen de zon.

De beste Astaxanthin-bron is wilde zalm uit de Grote oceaan.
Echter, een stuk zalm van 165 gram levert slecht 3,6 mg astaxantine.
Een goede dagelijkse dosering is 4 tot 8 mg per dag. We ontkomen er dus niet aan om een goed supplement te gebruiken.
Bij aandoeningen kan een hogere dosering worden gebruikt. Raadpleeg hiervoor een deskundige.

Bron: http://www.huffingtonpost.com/suzy-cohen-rph/astaxanthin_b_2750910.html

Geplaatst in Aandoeningen, Supplementen | Getagged , , | Een reactie plaatsen

Het verschil tussen echte boter en margarine

Margarine werd in 1869 door een scheikundige ontdekt en gemaakt, toen nog volledig bestaand uit dierlijk vet. In 1871 stichtte een Nederlander in Oss de eerste margarine fabriek en begon ermee te experimenteren. De margarine verkocht zo goed vooral toen er een nieuw procedé werd uitgevonden, waardoor plantaardige vetten de dierlijk vetten konden worden vervangen.

Margarine heette vroeger kunstboter en werd gemaakt om kalkoenen vet te mesten. Toen bleek dat de kalkoenen eraan overleden wilden de investeerders die het onderzoek hadden betaald hun investering terug en staken de koppen bij elkaar om te bespreken hoe ze alsnog hun geld konden terugkrijgen.

Het originele product was wit van kleur en had geen enkele voedingswaarde. Men voegde wat gele kleurstof toe en verkochten het aan de consument om te gebruiken in de plaats van roomboter. In roomboter zitten goede vetten die het lichaam broodnodig heeft om zichzelf sterk te houden, in margarine zit dat niet.

Hoe dan ook; het was een slimme oplossing van de eerste margarine producent, gewoon wat kleur- en smaakstoffen toevoegen en klaar is kees! Goedkoop en groots te produceren.
Weet je het verschil tussen boter en margarine? Beiden hebben dezelfde hoeveelheid aan calorieën. Boter is gezonder dan margarine of halvarine omdat deze geen chemische processen doormaakt om het product te verkrijgen. Dit in tegenstelling tot margarine waaraan veel conserveringsmiddelen zijn toegevoegd. Aan margarine worden bovendien vitamines toegevoegd, samen met onder andere e491, e200, e330 en e160a. Niet echt een natuurproduct dus.

Boter heeft een iets hogere hoeveelheid verzadigd vet namelijk 8 gram tegenover 5 gram voor margarine. Volgens een recente medische studie aan Harvard verhoogt margarine de kans op hartziekten bij vrouwen met 53% tegenover het eten van dezelfde hoeveelheid boter.
Het eten van boter verhoogt de opname van vele andere voedingstoffen in voeding.
Boter heeft vele gezondheidsvoordelen voor het lichaam, margarine heeft er maar enkele, en dan nog alleen omdat ze extra zijn toegevoegd.

Boter smaakt zoveel beter dan margarine en het kan de smaak van andere voedingstoffen verhogen.

Margarine de kunstboter
Margarine bestaat uit zeer grote hoeveelheden transvetzuren. Het verdriedubbelt de kans op ziekten aan de kransslagaders. Het verhoogt het gehalte aan lipo proteïne-a en dus de kans op arteriosclerose. Margarine vervijfvoudigt de kans op kanker en verlaagt de kwaliteit van moedermelk. Omdat margarine geharde vetten bevat die via een hydrogenisatie proces zijn verkregen, ondermijnt het daarmee het immuunsysteem door het verlagen van de insuline respons.

Maar het meest interessante feit is echter dat de samenstelling van margarine maar één molecuul met plastic verschilt!!! Bovendien heeft het 27 ingrediënten die ook in verf zitten.

Alle producten die gehydrogeneerd zijn, zijn wat mij betreft verdacht. Gehydrogeneerd wil zeggen het harden van vetten zodat ze stevig [hard] zijn op kamertemperatuur, maar wel smeerbaar. Deze methode werd rond 1920 uitgevonden wat een doorbraak betekende in de productie van margarine uit bijvoorbeeld koolzaad of zonnebloemolie. Door een vet te hydrogeneren bewerk je de moleculaire structuur meestal met behulp van waterstofgas. Bijkomend voordeel: het lijkt sprekend op een natuurlijk product en dat is ook wat erop de verpakking staat. De grondstof mag dan natuurlijke vetzuren zijn, wat ermee gedaan is maakt het op slecht 1 molecuul na tot plastic!

Probeer dit thuis eens
Koop een kuipje margarine en zet het open in je garage of een andere schaduwrijke plek. Binnen enkele dagen kun je het volgende constateren. Er zal geen vlieg, zelfs geen vervelende fruitvliegjes op af komen. Dit zegt toch al wat, niet?
Het gaat niet rotten of vies ruiken, dit komt omdat het totaal geen voedingswaarde heeft. Niets kan er op groeien, zelfs die minuscule kleine micro-organismen kunnen hier geen groeiplekje op vinden. Een ongeopend kuipje margarine ziet er na en jaar nog precies zo uit. Het is onbeperkt houdbaar! Dat kan gewoon niet omdat elke voedingswaar aan bederving onderhevig is door de reactie die het met zuurstof uit de lucht aangaat.

Waarom…? Omdat het chemisch gezien bijna plastic is. Zou jij je tupperware bakje smelten om op je boterham te smeren? Ik denk het niet.

Waarom margarine toch een hit werd en nu door miljoenen mensen wordt gebruikt komt maar door één simpele reden en die heet reclame. Margarine kreeg een mooie verpakking wordt verkocht met goed uitziende mensen en ze is na 100 jaar bij veel mensen niet meer weg te denken.

Geef de boter even door wil je!

Bron: Hayobol.nl

Geplaatst in Voeding | Getagged , , , , | Een reactie plaatsen

Je hersenen zijn wat je eet

In onderstaand ludieke filmpje wordt in sneltreinvaart de relatie gelegd tussen voeding en je hersenen, je hersenfunctie.
Zitten je hersenen nu wel of niet op suiker te wachten?

http://vimeopro.com/ohboyproductions/the-secret-science-cafe/video/28800000

Veel kijkplezier!

Geplaatst in Nieuws, Uncategorized | Getagged , , , | Een reactie plaatsen

Leidt vaste voeding echt tot overgewicht??

Te vroeg vaste voeding leidt tot overgewicht. Zo stond het op 20 maart 2013 op nu.nl

Zie: http://www.nu.nl/gezondheid/3374889/vroeg-vaste-voeding-leidt-overgewicht.html

In dit artikel blijkt de ‘vast’-heid van de voeding niet het probleem, maar vooral het grote aandeel koolhydraten. In het stuk worden babyvoeding en babydrankjes genoemd.

Helaas wordt vaste voeding vereenzelvigd met koolhydraten. En dat is in de westerse voeding inderdaad ook wel vaak het geval.

Maar er zijn nog andere voedingsstoffen zoals eiwitten en vetten, die zich ook vaak als ‘vast’ presenteren en wel gezond zijn. Voorbeelden van eiwitten zijn eieren en (wild) vlees.  In vis zitten bovendien heel gezonde vetten. En ook vis is meestal als ‘vast’ verpakt. Deze eiwitten en vetten hebben geen invloed op de insulineproductie en leiden dus ook niet op latere leeftijd tot overgewicht of een ontregelde alvleesklier.

Geplaatst in Aandoeningen, Uncategorized | Getagged , , , | Een reactie plaatsen

Lekker eten en bewegen: Oergezond het jaar rond

Voeding veranderen is lastig, alsof nieuwe voeding per definitie minder lekker zou zijn.
En dan ook nog meer bewegen…?!

In het boek Oergezond het jaar rond” wordt dit gecombineerd.

Per week staan er 3 recepten: een ontbijt, een lunch en een diner. Hiervoor zijn oer-simpele recepten gekozen. In veel gevallen is het een aantal ingrediënten op een bordje leggen. Nou, dat kunnen we allemaal nog wel.

En dan staan er per week ook ongeveer 3 simpele oefeningen, waardoor je Sofa-fit kunt worden. Simpele oefeningen waar mijn dochter van 5 jaar zelfs plezier aan beleeft. Daarom doen we ze samen, dat is gezellig, en bovendien zorgt het sociale aspect ervoor dat beweging meer effect heeft.

Oergezond het jaar rond

Geplaatst in Bewegen, Superfoods | Getagged , , , | Een reactie plaatsen