Zwangerschapsvergiftiging door een tekort aan vitamine D?

Uit een studie blijkt dat vrouwen die een ernstige vorm van zwangerschapsgerelateerde hoge bloeddruk ontwikkelen, vaak lagere bloedwaarden van vitamine D hebben. Deze aandoening wordt genoemd vroege, zeer ernstige zwangerschapsvergiftiging (early onset severe preeclampsia). Deze aandoening zorgt in Amerika ieder jaar voor 15% van het aantal vroeggeboorten.

Onderzoekers toonden aan dat de vitamine D spiegels erg laag waren bij 50 vrouwen die deze aandoening hadden. Hun gemiddelde vitamine D spiegel in het bloed was slechts 45 nmol/l. Het laboratorium van de Nniversiteit Groningen categoriseert zo’n lage waarde als insufficiënt.

zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Vitamine_D

Als vitamine D inderdaad betrokken is bij zwangerschapsvergiftiging, dan is het nuttig om te weten waarom vrouwen met een donkere huidskleur een groter risico lopen op deze aandoening dan andere vrouwen. Vitamine D wordt gewoonlijk aangemaakt in de huid als je in de zon bent. Dit proces verloopt minder efficiënt bij personen met een donkere huid.

Informatie gebaseerd op :http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2010/09/18/low-vitamin-d-levels-tied-to-high-blood-pressure-in-pregnancy.aspx 

Dit bericht is geplaatst in Nieuws met de tags , , , . Bookmark de permalink.