Chronisch Vermoeidheids Syndroom (CVS)

Het Chronisch Vermoeidheids Syndroom (CVS) is een aandoening die gekenmerkt wordt door ernstige vermoeidheid. De vermoeidheid begint al bij het opstaan en duurt doorgaans de hele dag. Als deze vermoeidheid langer dan 6 maanden duurt wordt het als chronisch aangeduid.

Andere klachten die gepaard gaan met CVS zijn: hoofdpijn, spierpijn, koorts, verzwakking, gewrichtspijn, geheugenverlies, concentratieproblemen, slapeloosheid en stemmingswisselingen. CVS komt vooral voor bij vrouwen tussen 25 en 45 jaar, maar kan ook op jongere leeftijd voorkomen.
De exacte oorzaak van CVS is onbekend. Factoren die een rol blijken te spelen bij de pathogenese van CVS zijn: bacteriële infecties, candida albicans, stress, verminderde werking van het immuunsysteem, tekorten aan micronutriënten, voedselallergieën, virale infecties, oxidatieve stress, hormonale disbalans, kwikvergiftiging en lage bloeddruk.

Het Chronische Vermoeidheids Syndroom (CVS) is een syndroomdiagnose die eind jaren 1980 werd geïntroduceerd als werkdefinitie voor wetenschappelijk onderzoek naar myalgische encefalomyelitis (ME). Myalgische encefalomyelitis betekent letterlijk met spierpijn (myalgie) gepaard gaande ontsteking van het ruggenmerg en/of de hersenen (encefalitis). Het hoofdkenmerk van deze onder twee verschillende namen bekendstaande aandoening is inspanningsintolerantie: een relatief geringe inspanning leidt al tot uitputting, waarbij bovendien het herstel langer dan 24 uur duurt.

Om CVS vast te stellen kan niet simpelweg een testje worden gedaan, aangezien men de oorzaak niet weet. Daarom wordt gebruik gemaakt van een aantal criteria; in dit geval een hoofdcriterium en nevencriteria aangevuld met een aantal uitsluitingscriteria.

Zo’n 30.000 mensen in Nederland zijn getroffen onder wie enkele duizenden kinderen. Dit is in verhouding tot schattingen voor andere westerse landen. Het aantal gevallen lijkt groter dan toen de naam ME werd geïntroduceerd. Byron Hyde verklaart de toename van het aantal patiënten uit het terugdringen van polio. Over het algemeen betreft het gezonde, hardwerkende mensen van 20-40 jaar. Beroepen als leerkrachten en gezondheidswerkers schijnen een hoger risico op te leveren, maar ME/CVS treft mensen van alle leeftijden en sociaal-economische milieus. Uit wetenschappelijk onderzoek komen geen factoren naar voren die de kans op ME vergroten.

Orthomoleculaire ondersteuning
De voedingssupplementen die bij het Chronisch Vermoeidheids Syndroom worden ingezet hebben o.a. de volgende werkingen:
– verbeteren de algehele energievoorziening;
– verbeteren de energieopbrengst in de cellen;
– stimuleren de vorming van energie uit voeding;
– verbeteren de darmflora;
– versterken het spierstelsel;
– vullen specifieke tekorten aan waardoor het lichaam beter kan functioneren;
– versterken het immuunsysteem;
– versterken de hormonale functies.

Afspraak maken
Voor een uitgebreide orthomoleculaire ondersteuning bij het Chronisch Vermoeidheids Syndroom kunt u dus ook terecht bij AlderinaNatuurlijk.
Voor het direct inplannen van een afspraak kunt u zelf naar mijn digitale agenda hier.

Trefwoorden :
Chronisch Vermoeid – Chronic Fatigue Syndrome –
natuurlijke methode- genezing – alternatief – vitaminen – vitamines – complementair – natuurgeneeskunde – verhogen – alternatieve methode – arts – therapeut – orthomoleculaire – orthomoleculair – preventief – preventie