Gezond zout – zout is gezond?


Zout is essentieel om te leven – je kan niet zonder. Zout is altijd belangrijk geweest voor de mensen. Zelfs het woord ‘salaris’ is afkomstig van zout, want de Romeinen werden in zout betaald. Zout werd daarom ook wel “wit goud” genoemd.

Zout is belangrijk voor veel biologische processen:

  • als bestandsdeel van bloedplasma, lymfe vocht, extracellulaire vloeistof en zelfs vruchtwater;
  • voor het vervoeren van voedingsstoffen in en uit je cellen;
  • om de bloeddruk te reguleren;
  • voor het vermeerderen van gliacellen (steuncellen) in de hersenen, die verantwoordelijk zijn voor het verzorgen van alle zenuwcellen in je hersenen; dit is belangrijk voor o.a. creatief denken en lange termijn planning;
  • bij de communicatie tussen je hersenen en je spieren, dit vindt plaats via natrium-kalium ionenwisseling.

Van zout wordt echter gezegd dat het slecht is voor de gezondheid en dat het bijdraagt aan hartziekten. Er is echter ook bewijs dat aangeeft dat een laag zoutgebruik leidt tot meer sterfgevallen. Maar let wel, niet al het zout is hetzelfde.

Er is een groot verschil tussen tafelzout en natuurlijk zout. Dit geeft een essentieel verschil voor je gezondheid.

Tafelzout bestaat voor ongeveer 98% uit natriumchloride. De overige ingrediënten zijn toegevoegde chemicaliën voor houdbaarheid en een antiklontermiddel. Daarnaast is tafelzout geraffineerd; dit betekent dat het verwarmd is tot meer dan 600°C waardoor de structuur is veranderd. Soms wordt weer jodium toegevoegd. Dit geraffineerde tafelzout wordt toegevoegd aan voedsel.

Natuurlijk ongeraffineerd (zee)zout bestaat ook voor ongeveer 98% uit natriumchloride maar daarnaast uit 80 essentiële mineralen, inclusief jodium. Puur ongeraffineerd zeezout is daardoor goed voor je gezondheid.  Echter het zout wat heden ten dagen gewonnen wordt uit de zee bevat naast deze essentiële mineralen ook de verontreinigingen uit de zee. Daarom is het zeezout uit het Himalaya-gebergte aan te bevelen. Dit heeft zich vele jaren geleden gevormd en is het meest natuurlijke zout dat er te krijgen is. De roze variant bevat 97.41% natriumchloride en 80 mineralen, electrolieten en sporenelementen 1).

Tafelzout is dus niet te vergelijken met echt natuurlijk zout. Bewerkt en geraffineerd tafelzout doet inderdaad schade, terwijl natuurlijk ongeraffineerd (zee)zout essentieel is voor een goede gezondheid.

Hendrick Smit weet de goede eigenschappen van zout leuk te brengen in dit youtube filmpje:
http://www.youtube.com/watch?v=GApPxAbUSYY&feature=youtu.be
En in dit artikel:
http://www.foodlog.nl/artikel/the-war-on-salt/
en
http://www.mindz.com/profiles/HendrickSmit/blog/19543/Zout_op_de_korrel

Voor een meer gedetailleerde (Engelstalige) informatie over gezond zout van dr. Mercola, zie: http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2011/09/20/salt-myth.aspx

1)      Hier de lijst met alle mineralen in roze Himalaya zout:
http://www.atthemeadow.com/shop/Resources/Minerals-in-Pink-Himalayan-Salt

Dit bericht is geplaatst in Superfoods met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.