Het verschil tussen echte boter en margarine

Margarine werd in 1869 door een scheikundige ontdekt en gemaakt, toen nog volledig bestaand uit dierlijk vet. In 1871 stichtte een Nederlander in Oss de eerste margarine fabriek en begon ermee te experimenteren. De margarine verkocht zo goed vooral toen er een nieuw procedé werd uitgevonden, waardoor plantaardige vetten de dierlijk vetten konden worden vervangen.

Margarine heette vroeger kunstboter en werd gemaakt om kalkoenen vet te mesten. Toen bleek dat de kalkoenen eraan overleden wilden de investeerders die het onderzoek hadden betaald hun investering terug en staken de koppen bij elkaar om te bespreken hoe ze alsnog hun geld konden terugkrijgen.

Het originele product was wit van kleur en had geen enkele voedingswaarde. Men voegde wat gele kleurstof toe en verkochten het aan de consument om te gebruiken in de plaats van roomboter. In roomboter zitten goede vetten die het lichaam broodnodig heeft om zichzelf sterk te houden, in margarine zit dat niet.

Hoe dan ook; het was een slimme oplossing van de eerste margarine producent, gewoon wat kleur- en smaakstoffen toevoegen en klaar is kees! Goedkoop en groots te produceren.
Weet je het verschil tussen boter en margarine? Beiden hebben dezelfde hoeveelheid aan calorieën. Boter is gezonder dan margarine of halvarine omdat deze geen chemische processen doormaakt om het product te verkrijgen. Dit in tegenstelling tot margarine waaraan veel conserveringsmiddelen zijn toegevoegd. Aan margarine worden bovendien vitamines toegevoegd, samen met onder andere e491, e200, e330 en e160a. Niet echt een natuurproduct dus.

Boter heeft een iets hogere hoeveelheid verzadigd vet namelijk 8 gram tegenover 5 gram voor margarine. Volgens een recente medische studie aan Harvard verhoogt margarine de kans op hartziekten bij vrouwen met 53% tegenover het eten van dezelfde hoeveelheid boter.
Het eten van boter verhoogt de opname van vele andere voedingstoffen in voeding.
Boter heeft vele gezondheidsvoordelen voor het lichaam, margarine heeft er maar enkele, en dan nog alleen omdat ze extra zijn toegevoegd.

Boter smaakt zoveel beter dan margarine en het kan de smaak van andere voedingstoffen verhogen.

Margarine de kunstboter
Margarine bestaat uit zeer grote hoeveelheden transvetzuren. Het verdriedubbelt de kans op ziekten aan de kransslagaders. Het verhoogt het gehalte aan lipo proteïne-a en dus de kans op arteriosclerose. Margarine vervijfvoudigt de kans op kanker en verlaagt de kwaliteit van moedermelk. Omdat margarine geharde vetten bevat die via een hydrogenisatie proces zijn verkregen, ondermijnt het daarmee het immuunsysteem door het verlagen van de insuline respons.

Maar het meest interessante feit is echter dat de samenstelling van margarine maar één molecuul met plastic verschilt!!! Bovendien heeft het 27 ingrediënten die ook in verf zitten.

Alle producten die gehydrogeneerd zijn, zijn wat mij betreft verdacht. Gehydrogeneerd wil zeggen het harden van vetten zodat ze stevig [hard] zijn op kamertemperatuur, maar wel smeerbaar. Deze methode werd rond 1920 uitgevonden wat een doorbraak betekende in de productie van margarine uit bijvoorbeeld koolzaad of zonnebloemolie. Door een vet te hydrogeneren bewerk je de moleculaire structuur meestal met behulp van waterstofgas. Bijkomend voordeel: het lijkt sprekend op een natuurlijk product en dat is ook wat erop de verpakking staat. De grondstof mag dan natuurlijke vetzuren zijn, wat ermee gedaan is maakt het op slecht 1 molecuul na tot plastic!

Probeer dit thuis eens
Koop een kuipje margarine en zet het open in je garage of een andere schaduwrijke plek. Binnen enkele dagen kun je het volgende constateren. Er zal geen vlieg, zelfs geen vervelende fruitvliegjes op af komen. Dit zegt toch al wat, niet?
Het gaat niet rotten of vies ruiken, dit komt omdat het totaal geen voedingswaarde heeft. Niets kan er op groeien, zelfs die minuscule kleine micro-organismen kunnen hier geen groeiplekje op vinden. Een ongeopend kuipje margarine ziet er na en jaar nog precies zo uit. Het is onbeperkt houdbaar! Dat kan gewoon niet omdat elke voedingswaar aan bederving onderhevig is door de reactie die het met zuurstof uit de lucht aangaat.

Waarom…? Omdat het chemisch gezien bijna plastic is. Zou jij je tupperware bakje smelten om op je boterham te smeren? Ik denk het niet.

Waarom margarine toch een hit werd en nu door miljoenen mensen wordt gebruikt komt maar door één simpele reden en die heet reclame. Margarine kreeg een mooie verpakking wordt verkocht met goed uitziende mensen en ze is na 100 jaar bij veel mensen niet meer weg te denken.

Geef de boter even door wil je!

Bron: Hayobol.nl

Dit bericht is geplaatst in Voeding met de tags , , , , . Bookmark de permalink.